Wrakken en ruïnes


Zelf een gekke plek gespot? Deel je locatie op deze blog! 


Afgelopen zomer stuitte mijn vrouw tijdens een boswandeling in de Dordogne op vier autowrakken. Toen ik met haar mee ging om een paar foto’s te maken, zag ik dat de auto’s er al heel lang stonden. De meest opvallende auto, een Renault 4CV, is minstens vijftig jaar geleden uit productie genomen. De sleepsporen van de auto’s waren lang geleden door de natuur uitgewist en ook van een bospad als dat er ooit geweest was – was helemaal niets meer te zien.

Terwijl ik naar die auto’s keek, dacht ik aan een opvallend verschil tussen Frankrijk en Nederland. Op het Franse platteland (maar ook dat van pak-hem-beet België, Slovenië of Groot-Brittannië) zijn autowrakken business as usual. Net als leegstaande huizen en gebouwen. Je hoeft vaak maar een klein stukje te rijden of je stuit op een bouwwerk dat in het volle zicht staat te verkrotten: een fabriek waar dertig jaar geleden voor het laatst een lopende band ratelde, een ontmantelde energiecentrale of een landhuis dat na de dood van de laatste eigenaar volledig aan zijn lot is overgelaten.

De Almeerse interieurfotograaf Martijn Zegwaard heeft van dit soort leegstaande gebouwen (en ook van autowrakken) z’n handelsmerk gemaakt. Op Flickr is een hele fraaie bloemlezing van zijn werk te zien: verlaten mijnen en drooggevallen zwembaden, psychiatrische ziekenhuizen uit de tijd van dwangbuizen en elektroshocks en pretparken waar het lachen de bezoekers al lang is vergaan.

Alleen Nederland is vrijwel afwezig in Zegwaards fotostream. Logisch, want in ons land vind je nooit autowrakken langs de kant van de weg. Laat staan dat hier een leegstaand gebouw over het hoofd wordt gezien. Vergeten voetbalstadions en spookministeries? No way! Gevangenissen waar de wind doorheen giert? Doe normaal! In Nederland heerst orde! Alle verval is systematisch uit onze openbare ruimte weggesneden of veilig weggesloten achter Heras-hekwerk.

Of toch niet?

(lees verder in mijn volgende blog) 


Klik hier om de Gekste Plek van Nederland te bestellen. 



Reacties

Populaire posts