De hobbitsauna



Zelf een gekke plek gespot? Deel je locatie op deze blog! 



Löyly heet het laatste cabaretprogramma van Remko Vrijdag en Martine Sandifort. De poster die bij de voorstelling hoort is even hilarisch als gênant. Sandifort - ternauwernood bedekt met een wit saunahanddoekje - likt met het puntje van haar tong aan een houten opgietlepel, terwijl Vrijdag verlekkerd vanaf een saunabankje toekijkt.

Afgezien van de knipoog naar foute erotiek, is de poster een flashback naar de tijd dat de sauna synoniem was met schrootjes. Die tijd is voorbij. Geen zinnig mens gaat nog in een donker, met hout betimmerd kamertje zitten zweten. In plaats daarvan gaan we voor een hittebombardement in een themasauna. Van bioscoopsauna tot paalsauna, van luisterboeksauna tot aquariumsauna en van een wildobservatiesauna tot een wijnvatsauna. Elysium in Bleiswijk lokt zelfs wellnessgasten met een ‘romantische sauna’, opmerkelijk in een wereld waarin je vaak teksten tegenkomt als: intimiteiten – gewenst en ongewenst – niet toegestaan!

Ook het saunalandschap zelf is aan het veranderen. Bij Welness Leiden is de sauna niet meer weggemoffeld in een schemerig binnenplaatsje, maar gepromoveerd naar de 11e verdieping van het Level-gebouw. Wie baantjes trekt in het zwembad kijkt vanuit vogelperspectief uit over de stad. Het Faralda Crane Hotel* - een hotel in een havenkraan bij de Amsterdamse NDSM-werf - lokt gasten met een jacuzzi op 50 meter hoogte.

Maar het kan nog buitenissiger. Bij Thermen Holiday kunnen gasten hun doorbloeding stimuleren in de geest van J.J.R. Tolkien. De Hobbitsauna* ligt keurig uitgegraven in een kunstmatig heuveltje in Schiedam-Noord. Een klein rond hobbitdeurtje biedt toegang tot een saunaruimte waar zelfs Bilbo Balings zich onmiddellijk zou hebben thuis gevoeld: knus, kleinschalig en vooral niet al te heet.

Het moet natuurlijk ook geen Doemberg worden…


*Het Faralda Crane Hotel en de Hobbitsauna staan beide beschreven in De Gekste Plek van Nederland. In dit boek gaat reisjournalist Jeroen van der Spek op zoek naar  de 111 meest bizarre, vreemde en verrassende plekken van ons land.   

Klik hier om De Gekste Plek van Nederland te bestellen. 

 



Reacties

  1. Ziet er gaaf uit! Zelf heb ik wel eens in een havenkraan geslapen en dat is echt de moeite waard om eens te proberen. Het uitzicht is echt perfect.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts