De stilgevallen file

foto Rosanne de Lange


Een klein landje zijn  valt niet altijd mee. Vooral als je een klein vol landje bent. Zoals Nederland. Een landje waar om elke vierkante meter wordt gevochten en waar een gebouw, als het niet meer wordt gebruikt, meteen wordt gesloopt en vervangen door iets nieuws. Dat klinkt misschien normaal, dat je een uitgewoonde fabriek of een failliet pretpark niet door de natuur laat overwoekeren, maar daar denken ze in de rest van de wereld héél anders over. Verlaten sanatoria, zwembaden waaruit het water is verdampt en kerncentrales die nog steeds wachten op ontmanteling: je zou er moeiteloos een reisgids mee kunnen vullen.

Zelfs pal over de Belgische grens  vind je al volledig verlaten bouwwerken. Ooit schitterende kastelen die door de natuur zijn overgenomen. Een spookdorp naast een kerncentrale. Een bejaardentehuis, waar de laatste directeur weliswaar jaren geleden het licht heeft uitgedaan, maar de huisraad heeft laten staan.

Tot 2011 stond bij het plaatsje Châtillon, in Belgisch Luxemburg,  zelfs deze 'file' van roestige oldtimers. De 300 auto's werden in de jaren zestig door de Amerikaanse soldaten van een nabijgelegen NAVO-basis in het bos achtergelaten met de bedoeling ze later weer naar de USA terug te halen. Toen de kosten van het transport de dagwaarde van de auto's ruimschoots bleken te overtreffen, lieten de militairen hun Plymouths, Studebakers en Ford Thunderbirds wijselijk in de bossen achter.

Decennia lang stonden ze daar: een file van roest, die langzaam maar zeker de kleur van het bos aannam: bemoste Traction Avants met varens op de bijrijdersstoel en een eigen biotoop onder de motorkap. Helaas trok de file zoveel belangstelling dat ook de burgemeester van het dorp, Alain Rongvaux, de wrakken in het vizier kreeg.  

De burgemeester bedacht dat het een milieudelict was om auto's in de natuur achter laten en sommeerde de eigenaar van het bos om de wrakken af te voeren. Dat hij hiermee een fantastische filmlocatie, een Unesco-waardig monument en een van de mooiste gekke plekken van België* om zeep hielp, was hem waarschijnlijk een zorg.

Gelukkig hebben we de foto's nog.

Lees morgen verder.

*In afwachting van de Gekste Plek van België kan je bij de boekhandel terecht voor de Gekste Plek van Nederland 2. Klik hier om het boek te bestellen. 



Reacties

Populaire posts