Ondertussen bij de buren (1)



Zelf een gekke plek gespot? Deel je locatie op deze blog! 


Nederland mag dan goed zijn voor minstens 111 gekke plekken, onze zuiderburen weten er ook raad mee. Neem het Atomium, een wetenschapsmuseum in de vorm van een ijzermolecuul, dat een paar jaar geleden bijna onder het roest bezweek. Of Manneken Pis: een wild plassend kereltje dat met zijn uitschietende waterstraal al heel wat camera’s heeft geruïneerd, maar nog steeds miljoenen bezoekers trekt.  Waaronder VIP’s die door Ketje in vol ornaat worden ontvangen (Manneken Pis heeft een garderobe met 800 gelegenheidskostuums, van een Elvis Presley-pak tot een designer-outfit van Jean-Paul Gaultier).

Ook behoorlijk krankzinnig: de Escalier de Montagne de Bueren in Luik, een eindeloze trap, die ervoor zorgt dat een middagje shoppen in de benedenstad voor veel buurtbewoners een regelrechte bootcamp is.

Voor een minder bekende, maar zeker niet minder weirde plek, moet je naar Borgloon, een gemeente ten westen van Maastricht. Tussen de glooiende heuveltjes en fruitbomen van de Haspengouw, de Belgische tegenhanger van de Betuwe, vind je een heel curieus kerkje. Het gebouwtje heeft muren, een torenspits en een binnen- en buitenkant. Toch is het bouwwerk even doorzichtig als een raam waarvoor luxaflex hangt, met de stand op ‘open’. Je ziet de lamellen, maar ook het uitzicht. Een afscheiding waar je tegelijkertijd doorheen kijkt.

Reading Between the Lines - plaatselijk bekend als het doorkijkkerkje - is een creatie van Gijs Van Vaerenbergh.   Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh bouwden het Loonse kerkje met behulp van 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat: een constructie die weliswaar 30 ton weegt, maar allesbehalve massief oogt. Sterker nog:  het kerkje beweegt visueel mee als je er omheen loopt. De ‘muren’ die aan de ene kant nog massief leken, lijken even verderop  in de lucht te zijn opgelost.  De kerk is , afhankelijk van je standpunt, in het landschap áán- of afwezig. Van een afstandje komt het gebouw ogenschijnlijk zelfs van z’n fundamenten los. Alleen de hoekverbindingen geven nog aan dat je niet naar een fata morgana kijkt. 

(wordt vervolgd)

In afwachting van de Gekste Plek van België kun je hier vast de Gekste Pek van Nederland bestellen: een bloemlezing van de meest bizarre en ongerijmde locaties in ons land. 



Reacties

Populaire posts